Restaurering

Fra begynnelsen (Shoddyhuset ble grunnlagt i 1989) var forretningsideen å restaurere møbler. Gjennom årene har vi supplert vårt utvalg, men møbelrestaurering er fortsatt en viktig del av virksomheten. I dag gjør vi restaurering av møbler for både museer og andre institusjoner og for personer som har en favorittmøbel som trenger litt oppfriskning. Her er litt om hvordan vi jobber og hva slags arbeid vi gjør.


Vi har et enkelt prinsipp bak vårt arbeid med å restaurere møbler. Det lyder: hvis det koster for mye, er det ikke verdt det. Du kan restaurere alle møbler, men det er ikke alltid lurt å sette i gang restaureringsarbeidet. Hvis du har en møbel som er verdt 1000 kr, men er i svært dårlig forfatning, kan det koste 10 til 20 ganger for bare å restaurere den til 50 %. Vi starter aldri en jobb, uten å først sørge for at kunden vet hva som er hva. Dette inkluderer møbler og andre ting som vi gjenoppretter til museer.


Når vi restaurerer, har vi en sjekkliste for hver type møbel som vi følger nøye. At vi har en sjekkliste avhenger av to ting. For det første er det åpenbart lurt hvis vi kan markere forskjellige elementer som fullført. For det andre kan kunden se nøyaktig hva slags arbeid som er gjort.


   Sofaer og lenestoler

De møbler som de fleste kundene ønsker at vi skal restaurere er sofaer og lenestoler. Det kan høres ut som en rett feilaktig beskrivelse, men det er ikke tilfelle. Det er egentlig bare museer og andre lignende institusjoner som er interessert i å få bord, stoler, etc., restaurert. I en restaurering, starter vi med rammen for å kontrollere at den er levedyktig. Hvis nødvendige forbedringer på rammen trengs, går vi dit først. Så går vi over til stoff og polstring. Vanligvis krever disse elementene mest arbeid. Vi prøver alltid å restaurere en sofa eller en lenestol til sin opprinnelige tilstand.


    Stoler og bord

Arbeid med stoler og bord er, tro det eller ei, litt mer komplisert enn restaurering av en sofa eller lenestol. Kundene som kommer til oss med stoler og bord dukker ofte opp med et svært slitt eksemplar. Det kan ta flere tusen stryk med sandpapir og lignende før vi kan begynne å restaurere på ordentlig.